Skip to main content

Een thuiswedstrijd, dat was deze museumreview die wij mochten maken in het Westlands museum in Honselersdijk. Een prachtig museum die je de oudheden laat zien van het Westland en hoe de mensen hier vroeger ondernamen. 

We komen aan via een mooi gebouw met een rieten dak. Binnen gekomen worden we vriendelijk verwelkomt en mogen we, na het laten zien van onze museum jaarkaarten, naar binnen. We wandelen door een glazen deur en komen in een ruimte met een echt Neanderthaler, en een hoop informatieve lades met een hoop informatie. Brian is nog best wel klein en begrijpt hier nog maar weinig van maar papa en mama kijken hun ogen uit. 

We komen aan bij een telefoooncel en zien een ruimte met allemaal bankjes. Oh wauw, roept papa uit. Een echte oude veiling. Dit wil ik proberen. Hij gaat zitten en klikt op de knop. Zo hee, dat is best moeilijk. Laat maar zitten. En hij staat op en kijkt nog eens in de telefooncel waar oude verhalen te horen zijn.

Er is ook een bovenverdieping met een schilderijen expositie en voor de kleine kinderen in het  museum is hier de speelzolder met een echte tomaten teller. Papa begon alweer ongeduldig te worden en dacht bij zichzelf dat dit wel een heel erg klein museum is, maar schijn bedriegt. We lopen naar beneden en mama zegt dat we meteen de jassen kunnen pakken en naar buiten kunnen. Door een andere deur dan waar we doorheen gingen toen we het museum binnen gingen, gingen we naar buiten. 

Een groot gebied met een soort openluchtmuseum kwam tevoorschijn. Een oude woning uit het oude Westland waarin er vroeger geleefd werd kwam ons onder ogen. Dat er in die tijd niet zoveel nodig was blijkt maar weer. De ruimte is 3X4 meter in totaal en daarvan bestaat het meeste uit het werkgerei wat er aan de muren hangt. We zouden ons nu niet kunnen inbeelden dat je daar met een heel gezin in moet leven. Als we eenmaal buiten staan zien we een grote machine, we denken dat het een ploegmachine is. Hiermee konden de tuinders vroeger de landerijen ploegen en omwoelen volgens ons. We lopen verder via een lang pad en zien een prachtig treinspoor met een werkend karretje. Even duwt papa het karretje voorruit, het werkt nog helemaal.

Verder lopend zien we een watertoren, kassen met heerlijke Westlandse druiven en zelfs een heus kippenhok. We sluiten nog even de vlog af en gaan dan langzaamaan weer verder met onze dagelijkse bezigheden. We groeten de mevrouw achter de balie, halen nog wat lekkers en vertrekken naar huis. Het Westlands museum is een heel leuk museum.

Bedankt!

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.