Skip to main content

Een autovakantie geeft je veel vrijheid maar met kinderen is het niet altijd even makkelijk. Toch moet het niet altijd kommer en kwel te zijn. Je kan kinderen van alle leeftijden meenemen op een autovakantie zonder een zenuwinzinking te riskeren en terwijl het rustig achterin is.

Het geheim? Een goede voorbereiding en een aangepast ritme. Wij geven je enkele tips om je volgende autovakantie met kinderen vlotter door te komen!

1. Een goede planning

Begin tijdig met de voorbereidingen van je vakantie: relaxed vertrekken zet de toon voor de verdere trip. Zorg dat je alle nodige reisdocumenten tijdig hebt (vergeet de kids ID niet!), doe de nodige boodschappen en pak je koffers de dag voor vertrek. Laad je auto op tijd in: wacht hier niet mee tot op het laatste moment om dan te beseffen dat niet heel je bagage mee kan.

2. Reis zo veel mogelijk als de kinderen slapen (of net niet!)

Afhankelijk van hoeveel rij-uren je voor de boeg hebt, plan je je vertrektijd. Je kan ervoor kiezen om te vertrekken in de late namiddag, na een paar uur een stop in te lassen voor het avondeten en dan een eind de nacht in rijden terwijl de kinderen slapen. Zorg er dan voor dat je als bestuurder zelf goed uitgerust bent en weet dat je je eerste vakantiedag tenminste voor een deel zal opofferen aan bijslapen. Bovendien kan het best zijn dat je kinderen van pure opwinding besluiten die nacht geen oog dicht te doen, en dan is dat ‘s nachts rijden eigenlijk een maat voor niets geweest (hoewel het ‘s nachts natuurlijk beduidend rustiger op de baan is). 

Of pluk ze ‘s morgens voor dag en dauw uit hun bed en zet ze in pyjama in de auto. Met wat geluk slapen ze nog een paar uur verder en ben je al een heel eind opgeschoten voor het ontbijt (en dan kan je meteen de pyjama’s inwisselen voor comfortabele dag-kleren).

 

De belangrijkste les: kinderen zijn nu eenmaal nogal onvoorspelbaar. Al plan je het nog zo goed, de kans is groot dat je kroost geen oog dicht doet op de momenten die jij voorzien had. Dus rijd vooral wanneer jij dat zelf het prettigst vindt. 

3. Hou er rekening mee dat de trip langer duurt

Je kan niet verwachten dat een peuter of kleuter lang kan stil zitten dus hou rekening met een stop om de 2 à 3 uur. Een stop duurt al snel een kwartier. Hou daar rekening mee en je bent al een stuk minder overstuur als je kind wéér naar de wc moet.

Een heel lange rit voor de boeg? Plan een lange pauze onderweg. Stop bij een park of een leuk speeltuintje en laat je kinderen ravotten. Twee tripjes van 5 uur zijn veel aangenamer dan één trip van 10 uur. Plan dit goed op voorhand want onderweg is het moeilijk om leuke plekjes te vinden zonder al te veel tijd te verliezen. Tip: Eén van onze favoriete stops onderweg naar Zuid-Frankrijk: aire de Jugy, een stopplaats met een speeltuin vol paddenstoelen. Terwijl papa een powernap doet kunnen de kinderen fijn kunnen spelen.

4. Breng het kind in jezelf naar boven

Je wil misschien heel graag bijbabbelen met je partner of naar je favoriete muziek luisteren. Reken er maar niet te erg op en bereid je erop voor dat alle aandacht naar de kinderen gaat. (Elk gestolen uurtje dat ze zichzelf wel amuseren zonder jouw hulp is dan meegenomen.) Maar zorg dus voor entertainment voor onderweg – en kies vooral iets waar je zelf niet horendol van wordt. Ben je zelf gek op K3 en Kabouter Plop? Fijn voor jou, dat wordt vast dolle pret in de auto. Bij ons zijn vooral Kapitein Winokio, de hoorspelen van Het Geluidshuis en ons abonnement op Storytel geliefd bij groot en klein. Als er twee volwassenen in de wagen zitten, kan de ene rijden en de andere de kinderen entertainen. Wat bij ons goed werkt, is gedurende een paar uur de opstelling in de auto veranderen (een ouder op de achterbank en een kind vooraan, naast de bestuurder. In een veilige autostoel natuurlijk.) 

Speel spelletjes (tel alle rode auto’s) of zing samen. Maak een playlist en laat je innderlijke kind vrij. Zing luid, zing zacht, zing met gekke stemmetjes. Of zorg voor een kleine verrassing: speel poppenkast met een stel nieuwe handpoppen. Je kind zal het superleuk vinden en voor je het goed en wel beseft, zijn jullie weer enkele kilometers verder. 

5. Tijd voor een picknick

Kinderen moeten vaker eten en drinken dan volwassenen. Je kan natuurlijk iedere keer stoppen als ze honger/dorst hebben maar dan ben je nog wel een paar uur langer onderweg én ben je bakken geld kwijt (om nog maar te zwijgen van het plastic afval rond voorverpakte snacks). Neem dus zeker genoeg eten en drinken mee. Een koelbox is hier ideaal voor! Bij ons gingen een handige drinkbus en voor de jongste een tuitbeker mee op reis. Zo hadden de kinderen altijd drinken binnen handbereik en dat zonder gemors! Ook een snackdoosje met flapjes is een must-have voor onderweg. Je kan er kleine koekjes of stukjes fruit in stoppen. Dankzij de flapjes kunnen de kinderen er wel met hun handjes in, maar kan de inhoud niet zomaar op de grond vallen. Erg handig voor in de auto.

In plaats van te stoppen in één of ander wegrestaurant, kiezen wij voor een gezellige picknick onderweg. Voor en na de gezonde maaltijd kunnen je kinderen zich helemaal uitleven op het gras. Zo hebben ze wat beweging en geef toe: heel gezellig zijn die snelwegrestaurants doorgaans niet.

6. Leuke spelletjes voor in de auto

Reist er een baby’tje mee? Alles wat kleurrijk is en waar ze naar kunnen grijpen, houdt baby’s wel een paar uurtjes zoet. Denk aan een organizer voor aan de chauffeursstoel (ook handig voor oudere kinderen trouwens), een muziekmobiel of een ander leuk dat je kan ophangen aan de autostoel. Wil je je baby tijdens de autorit wat in de gaten kunnen houden (slaapt hij, heeft hij z’n tutje nog, etc), dan kan een extra autospiegel soelaas bieden. 

Voor peuters en kleuters zijn magneetpuzzels ideaal! Ze kunnen hun creativiteit de vrije loop laten gaan én je hebt geen last van kleine stukjes die overal rondzwerven: ze blijven gewoon plakken aan de doos! 

In het krijtboekje van Jaq Jaq Bird kan je kindje met de krijtjes eindeloos blijven tekenen, kleuren of schrijven. Met speciale stofvrije krijtjes. Ideaal voor onderweg!
Boekjes kijken is steeds erg leuk voor onze kindjes in de auto. Voor peuters zijn geluidenboekjes heel populair, kleuters zijn dan weer een tijdje zoet met een zoekboek. 

Tip: Voorzie een cadeautje (of een paar). Met iets nieuws zijn de kinderen doorgaans toch heel wat langer zoet dan speelgoed dat ze al lang kennen. 

Ook Vakantieklets van Gezinnig is een toppertje voor tijdens de lange autoreis. Dit is een boekje met 48 opdrachtkaarten die vermaak bieden onderweg én op je vakantieplek. Speel luisterbingo, check de stopplek of bespioneer vakantiegangers. Pret verzekerd!

Schatkaart makenMaak een schatkaart

Tip: Druk een kaart af van de route en volg deze met je kindjes. Zo kunnen de kinderen zich voorstellen hoe ver het nog is. Je kan er een schatkaart van maken. Als je bepaalde punten bereikt, krijgen ze een snack of een cadeautje. 

Laat je kinderen fotograaf spelen

Ook leuk voor grotere kinderen: laat ze foto’s maken met een tablet of een smartphone. Vinden ze leuk én je hebt nog een herinnering achteraf.

7. Hou rekening met ongelukjes 

Is je kind nog niet zo lang zindelijk of heeft hij wat moeite om zijn plas op te houden tot aan het volgende tankstation? Een compact potje mee op reis is handig. Het reispotje van Potette Plus is tegelijk een brilverkleiner, dat kan van pas komen op openbare toiletten.

8. Laatste strohalm: filmpjes

Hebben je kinderen geen aandacht meer voor hun kleurboek? Zijn ze de spelletjes beu gespeeld? Lang leve de tablet of een dvd-speler! Afhankelijk van wat de gewoontes zijn in je gezin, maak je best duidelijke afspraken met je kind. Wij proberen te vermijden dat de kinderen de hele reis naar het schermpje staren, maar bij lange ritten kan het zeker een verademing zijn. 

9. Vergeet de terugreis niet!

We spreken uit ervaring: de heenreis van de autovakantie met kinderen is tot in de puntjes voorbereid en gepland, maar we vergeten de terugreis, terwijl die natuurlijk even lang duurt! Zorg dus ook voor leuk vertier op de terugweg! Het laatste wat je wil is een stresserende terugreis waardoor je heel je vakantiegevoel in 1 klap vergeet.

10. Handige spullen voor onderweg:

Ik ga op autovakantie en neem mee in de auto:

 • water of iets anders om te drinken
 • eten (sandwiches, rijstkoeken, bananen, appels, koekjes)
 • Een Aeromoov Air Layer (voor in de autostoel)
 • speelgoed
 • kleurboek, kleurpotloden of een krijtboekje
 • cd’s of andere muziek
 • (audio)boeken
 • tablet
 • medicatie tegen wagenziekte
 • een deken
 • een zaklamp
 • afvalzakjes
 • vochtige doekjes of herbruikbare doekjes
 • extra set kleren voor je kindje binnen handbereik (een ongelukje is snel gebeurd en je wil echt niet in die propvolle koffer gaan zoeken)

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.