Skip to main content

Hoor je trippelende paardenvoeten op het dak? Het zou zomaar Sinterklaas kunnen zijn die schoentjes aan het vullen is door het hele land. Je schoen zetten tijdens Sinterklaas is een eeuwenoude traditie waar kleine kinderen – en volwassenen – zich elk jaar weer op verheugen. Maar waar komt deze traditie vandaan? En wat komt er allemaal bij kijken? We duiken in de geschiedenis en geven tips om het schoen zetten nog leuker te maken.

Wanneer schoen zetten?

Kun jij je nog de spanning herinneren wanneer de sint arriveerde in het land? Dit is meestal ook de dag dat de schoen weer voor het eerst gezet wordt. Sinterklaas arriveert altijd op een zaterdag ergens mid-november. Natuurlijk kun je ook wachten tot de sint jouw woonplaats bezoekt. Waar komt de traditie van schoen zetten eigenlijk vandaan? Dat lees je hieronder.

Geschiedenis schoen zetten Sinterklaas

Zodra de Sint voet aan land zet, beginnen alle kinderharten sneller te kloppen. Dezelfde avond nog staan er door het hele land schoenen voor de open haard; gevuld met iets lekkers voor het paard en – als het even meezit – een mooie schoentekening voor de sint. En dan maar hopen dat de Sint niet stilletjes aan je huisje voorbij rijdt. Groot en klein verheugen zich elk jaar weer op deze gezellige traditie. Maar waar komt het vandaan?

Uit archiefbeelden blijkt dat we al in de vijftiende eeuw onze schoen zetten. Dat werd toen nog in de kerk gedaan, op 5 december. De rijken gooiden vervolgens iets in elke schoen en de volgende dag werd de opbrengst verdeeld onder de armen. Twee eeuwen later werden de schoenen niet in de kerk gezet, maar thuis voor de open haard. Vanaf dat moment werd er ook iets in de schoen gedaan voor het paard zoals hooi, haver en wortels. De schoen wordt bij de haard gezet, zodat de Sint en zijn Pieten via het dak naar binnen kunnen.

Schoen zetten – dit komt er allemaal bij kijken

Schoen zetten is een traditie voor jong en oud. Voor de open haard staan vaak niet alleen kleine kinderschoenen, maar ook volwassen maten. Want stiekem hopen we allemaal op iets leuks in onze schoen. Maar daar moet je wel iets voor doen natuurlijk. Zonder mooie tekening en een wortel voor het paard, weet je zeker dat de sint je schoen overslaat.

Wat komt er allemaal kijken bij het schoen zetten? We geven je wat tips:

 1. Schoentekening

  Voor wat, hoort wat. In ruil voor een leuk schoencadeautje, ontvangt de Sint graag een tekening. Laat de kids daarom van tevoren een mooie tekening maken en stop deze opgerold in de schoen.

 2. Verlanglijstje

  Om er zeker van te zijn dat de Sint voor pakjesavond de juiste cadeaus koopt, is het aan te raden om je kinderen een verlanglijstje te laten maken. Doe dit verlanglijstje in de schoen.

 3. Iets voor het paard

  Die arme Amerigo moet elke nacht heel wat daken beklimmen. Om hem een steuntje in de rug te geven, knabbelt hij graag aan een wortel. Leg daarom een winterpeen in elke schoen en zet een bakje water voor het paard neer.

 4. Liedje zingen

  Traditioneel gezien wordt er ook nog een sinterklaaslied gezongen voor de open haard. En dan het liefst zo hard mogelijk, zodat de Sint het hoort.

Nu kan het wachten beginnen. Wanneer de traditie goed is uitgevoerd, is de kans heel groot dat je de volgende dag iets in je schoen(tje) vindt.

Tips voor hulpsinterklaas

Zoals je weet heeft de sint af en toe wat hulp nodig. Alle schoenen vullen in één nacht is gewoonweg onmogelijk. Om een goede hulpsinterklaas te kunnen zijn, hebben we een paar tips voor je:

 • Afgeknabbelde wortel – Haal de wortel helemaal weg of neem er een grote hap van zodat het net lijkt alsof het paard eraan geknabbeld heeft.
 • Strooigoed – Vergeet niet om wat strooigoed achter te laten. Het liefst in en om de schoenen.
 • Gedicht – Pieten laten vaak een persoonlijk gedicht achter voor elk kind. Die taak ligt nu bij jou. In dit artikel leggen we uit hoe je een gedicht maakt.
 • Water – Mors wat water op de grond om duidelijk te maken dat het paard ervan gedronken heeft.
 • Tekening en verlanglijstje verstoppen – vergeet niet om de tekening en het verlanglijstje uit de schoen(en) te halen en goed te verstoppen.

5x veelgestelde vragen over het schoen zetten

Als jonge ouders heb je misschien heel veel vragen over het schoen zetten. In bovenstaande alinea’s hebben we je al wat handige tips gegeven, maar misschien heb je nog steeds wat vragen. Daarom hebben we een lijst gemaakt met veelgestelde vragen. Grote kans dat jouw vraag er ook tussenstaat:

1. Hoe vaak mag een kind zijn schoen zetten?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Wel gaat het bijzondere er een beetje af wanneer kinderen té vaak hun schoen mogen zetten. Ons advies: één keer in de week. Bijvoorbeeld op zaterdag, dan kunnen ze overdag een tekening maken en zondag hebben ze de tijd om hun cadeau uit te pakken.

2. Wat mag een schoencadeau kosten?

In de decembermaand worden kinderen vaak overspoeld met cadeaus. Zeker op Sinterklaasavond wordt er flink uitgepakt. Hou het budget voor een schoencadeau daarom laag, tot 10 euro bijvoorbeeld. Kinderen kunnen met kleine dingen al heel blij zijn.

3. Wat zijn populaire schoencadeaus?

Ook met een klein budget shop je de leukste schoencadeaus. Populaire cadeaus voor in de schoen zijn: marsepein, chocolade sinterklazen, klein doosje Lego of Duplo, springtouw, krijt, knutselspulletjes, klei en spelletjes.

4. Wij hebben geen open haard, waar zet je dan je schoen?

Goede vraag! Traditioneel gezien zet je een schoen bij de open haard, maar er zijn heel veel huizen die geen open haard hebben. Wat dan? Wees creatief! Zet de schoen bij de voor- of achterdeur, op het balkon, in de tuin of bij de verwarming óf knutsel zelf een open haard van karton.

5. Vanaf welke leeftijd begint het schoen zetten?

Dat is natuurlijk helemaal aan jou. Tot 2 jaar begrijpen kinderen waarschijnlijk niet (helemaal) hoe de traditie werkt. Toch is het leuk om ze al vroeg kennis te laten maken met het schoen zetten. Wanneer ze wat ouder zijn, gaan ze begrijpen hoe het werkt. Vanaf dat moment kan je ze ook een schoentekening laten maken en een liedje laten zingen.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.